Fenna

Fenna als pup Fenna is geboren op 30 april 2007 bij fokker P. Bouman in Eext, Drenthe. Haar volledige naam is Fenna fan it Frije Hiem. Ze is een dochter van Djurre fan de Frije Wetters en Femke fan de Wite Stjelp. Beide ouders zijn zwart-bonte Wetters.

Gedurende Fenna's zoogperiode zijn we om de twee weken naar Drenthe afgereisd om haar te mogen bewonderen. Wij hadden de eerste keus uit het nest en hebben met 17 dagen al een keuze gemaakt, omdat wij als een blok vielen voor deze pup. Haar uiterlijk en karakter (zoals de fokker haar beschreef) vonden we geweldig. Ze behoorde niet tot de dominante hondjes uit het nest en dat was precies wat we zochten. Eind juni 2007 was het zover: we mochten Fenna ophalen. De rit duurde erg lang, waardoor Fenna onderweg helaas wel twee keer heeft moeten overgeven. Hier waren we wel op voorbereid gelukkig. Onderweg konden we onze ogen al niet van haar afhouden. Wat was ze leuk!

Eenmaal thuis gekomen heeft Fenna geslapen, geslapen en geslapen. En vanaf dat moment is de socialisatie en training langzaamaan begonnen. We hebben haar overal mee naar toe genomen: familie, vrienden, feestjes, kermis, ballonfiŽsta, vuurwerkafsluiting en noem maar op. Het zindelijk maken ging best goed; met dertien weken was Fenna al volledig zindelijk. Met puppycursus zijn we ook vrij snel begonnen om Fenna met andere honden in contact te laten komen. Al met al is ons leven best veranderd door de komst van Fenna. Ons hele dagprogramma werd aan haar aangepast. Vooral in het begin was dit duidelijk te merken. Het leek wel of we een baby gekregen hadden!

Met tien en een halve maand werd Fenna voor de eerste keer loops. Ook voor ons een geheel nieuwe ervaring. Gedurende de loopsheid hebben we Fenna leren lopen naast de fiets. Ze mocht immers niet los en we wilden wel tegemoet komen aan haar bewegingsbehoefte. Zo kon ze toch lekker rennen zonder dat ze los hoefde van de riem.

Met elf maanden hebben we met Fenna meegedaan aan de clubmatch. Hier kreeg Fenna een U als predicaat. Dit was voor ons een hele verrassing, want daar hadden we al helemaal niet op gerekend.

Fenna 2 jaar oud Fenna heeft de puppycursus en juniortraining met goed gevolg doorlopen. Daarna hebben we nog kort een combinatie gedaan tussen gehoorzaamheid en behendigheid, waarna we met jachttraining begonnen zijn. Dit laatste vind Fenna toch wel het leukste om te doen. Tot op de dag van vandaag houden we ons hiermee bezig.

In mei 2008 hebben we Fenna laten inventariseren door Miranda Wielhouwer uit Roosendaal, omdat we in de toekomst graag een nestje van haar willen. Hieruit kwamen geen gekke dingen naar voren. Op 20 juni 2008 hebben we heupfoto's laten maken. De uitslag was HD A. Hier waren we erg blij mee natuurlijk!

Fenna is in huis heerlijk rustig. Zelfs toen ze jong was, waren veel mensen die op visite kwamen verbaasd dat Fenna in huis zo heerlijk rustig is. Maar goed, ze komt buiten aan beweging en training dan ook niks tekort en dat scheelt in huis enorm. We genieten echt met volle teugen van haar!

In januari 2009 werd Fenna voor de tweede keer loops. Na deze loopsheid werd Fenna, net als na de vorige, een stuk meer volwassen. Ze maakt nu duidelijke keuzes en geeft duidelijk aan wat ze wel en niet wil. Wil iemand haar knuffelen en heeft ze geen zin? Helaas dan, ze draait zich gewoon om en loopt van je weg. Ziet ze een hond, dan hoeft ze daar nu niet meer altijd naartoe, ze heeft nu duidelijke voorkeuren voor bepaalde honden en andere honden negeert ze gewoon. Ook naar andere honden toe geeft ze duidelijk aan dat ze niet altijd gediend is van lichamelijk contact en andere honden accepteren dat gewoon (meestal). Aan de jachttraining beleven we erg veel plezier. Bart heeft de smaak te pakken en traint intensief met Fenna. Helaas gaat Fenna niet graag te water, waardoor ze soms wil dat Bart zelf de eend gaat halen;). Verder kan ze de opdrachten heel goed uitvoeren. Het ligt er wel aan hoe haar pet staat: er zijn momenten dat ze alles perfect uitvoert en er zijn avonden dat je je afvraagt wat ze in 's hemelsnaam in de gevorderdengroep doet. Dit blijkt typisch wettergedrag te zijn! Aangezien wij trainen bij een fokker van het Duitse Staande Draadhaar hebben we ons, speciaal voor de jacht, ook laten verleiden tot een Draadhaar pup, onze Sanne. Meer over Sanne leest u bij andere dieren. Dekking Fenn + Lieuwe

Enkele maanden na de tweede loopsheid hebben we serieus gesproken over een nestje met Fenna in de toekomst en besloten we, als het allemaal zou lukken, Fenna de volgende loopsheid te laten dekken. Bij de rasvereniging hebben we toen een verzoek ingediend. Wij wilden graag een bruine reu (want Fenna zou mogelijk ook bruin vererven), bij voorkeur een hond die aan jacht doet en met goede heupen. In eerste instantie kon de vereniging geen geschikte match vinden, maar later gelukkig wel!

In september 2009 kregen we de dektoestemming binnen voor de reu Lieuwe. Lieuwe voldeed aan al onze wensen dus waren we er heel erg blij mee!

Fenna verraste ons een maand eerder dan verwacht met haar derde loopsheid. Op 14 en 15 oktober is Fenna gedekt door Lieuwe. Op 16 december was ze uitgerekend. Ook hierbij verraste ze ons weer, want de pups zagen twee dagen eerder het levenslicht.

Op 14 december 2009 bracht Fenna haar eerste nestje ter wereld: 11 pups, waarvan de laatste helaas dood geboren werd. Voor meer informatie over dit nest kunt u kijken bij "onze nestjes" bij het "A-nest". Uit dit nest hebben we zelf een pup aangehouden, een zwart teefje, Aukje genaamd.

In oktober 2011 hebben we besloten Fenna een tweede keer te laten dekken. Ditmaal opnieuw een prachtige reu uitgezocht, Mozes van de Eenhoornlijn. Mozes heeft bij ons een weekje mogen logeren met wel 4 dekkingen tot gevolg!

22-10-2011 9.15u

Op 23 december 2011 is Fenna bevallen en heeft ze het B-nest op de wereld gezet, zie B-nest. Het nest omvatte 10 kerngezonde zwart-bonte pups! We konden aan Fenna merken dat ze al duidelijk een ervaren moedertje was. Ze was veel stabieler en rustiger dan bij de eerste keer en ze was super zorgzaam voor haar pups. Uit dit nest hebben we een zwart-bont teefje aangehouden en we hebben haar Bente genoemd.

Aanvankelijk wilden we Fenna in 2013 nog een laatste keer laten dekken. We vonden haar echter sneller ouder worden qua gedrag. Ook vonden we dat ze al reeds twee grote nesten op de wereld heeft gezet. We besloten haar geen nestje meer te laten hebben. We hadden het gevoel dat we haar hier geen plezier meer mee zouden doen.

inmiddels is Fenna al 8 jaar oud. Ze heeft al een flinke grijze snuit gekregen, maar blijft een plaatje!