Jachttraining

Fenna in Grou Al toen we Fenna kregen, wisten we dat we aan jachttraining wilden doen, maar waar we ook informeerden, iedereen zei ons dat dat pas vanaf een jaar kon en dat je eerst aan de gehoorzaamheid moest werken. Dus dat hebben we gedaan.

Toevallig lazen wij in het weekblad dat er bij ons in het dorp bij De Tuindershof gestart zou worden met een jachttraining van de KNJV. Fenna was toen ongeveer een jaar oud. Hiervoor was een informatieavond georganiseerd. Wij zijn hier vrijblijvend heen gegaan en kwamen vol enthousiasme terug! We hebben Fenna toen meteen opgegeven en Bart is fanatiek met haar aan de training begonnen. De groep was maar klein (gemiddeld ca. 6 honden) en er werd ook voldoende individuele aandacht gegeven. De groep bestond uit enkele Weimeraners, enkele Duitse Staanders Draadhaar, een Labrador en een Wetter, onze Fenna. Tijdens de jachttraining is toch duidelijk te merken dat we te maken hebben met een eigenwijze Fries. Alle vaardigheden aanleren kostte bij Fenna een aantal extra porties geduld en doorzettingsvermogen. Daarnaast was ze nog flink aan het puberen tijdens deze cursus, maar gelukkig zijn wij volhardender en gaven we de moed niet op. Apporteren was in het begin een drama. Fenna vond er echt niets aan. Wij hebben de clicker erbij gepakt (Puppycursus) om dit aan te leren en binnen een week had ze het door en vond ze het leuk! Het zwemmen heeft veel langer geduurd en is helaas nog steeds niet echt haar hobby. Het moeilijke is voor haar de instap. Als ze er eenmaal door is, gaat ze de keren erop ook met gemak. Hier blijven we aan werken. Desalniettemin heeft ze op 10 juli 2008 haar C-diploma gehaald. Wel net met de hakken over de sloot (letterlijk dus, want dat apport uit water was toch wel lastig), maar we zijn er toch hartstikke trots op! We kregen cijfers per onderdeel, dus we weten wat ons nog te doen staat!

Aansluitend hierop heeft Fenna aan de wintertraining deelgenomen en ook in het voorjaar opnieuw de cursus van de KNJV. Er zijn dagen dat ze het geweldig doet! Het water blijft een aandachtspunt. Achteraf hebben we spijt dat we met haar niet eerder (als pup) zijn begonnen met de training, met een volgende hond gaan we dat zeker wel doen!

Al trainend bij De Tuindershof kwamen we veel in aanraking met de Duitse Staande Draadhaar. Zo ook met de pups daarvan. Gezien Barts groeiende liefde voor de jacht begon het toch te kriebelen toen er een goed huisje werd gezocht voor een Draadhaarpup, die eerst niet, maar later toch geplaatst kon worden. Zo is Sanne bij ons gekomen.

Met Sanne zijn we met bijna 9 weken al aan jachttraining begonnen. We trainden in Gorinchem bij Tea Blokland. Na 10 lessen had Sanne haar eerst deelnamediploma op zak! Ze was een duidelijk natuurtalent. Fenna hebben we moeten leren veren in haar bek te pakken, terwijl Sanne al met 7 weken eenden wilde apporteren. Het was dat ze te groot waren, maar de wil en het doorzettingsvermogen waren er in ieder geval!

In augustus 2008 is bij Sanne helaas een zeer ernstige hartafwijking geconstateerd. Daardoor is zij uitgesloten voor de jacht. Helaas hebben wij haar op de leeftijd van net een jaar al moeten laten inslapen. Ze was een gepassioneerde jager in hart en nieren!

Uit het nest van Fenna hebben we Aukje aangehouden. We zijn met Aukje meteen al met acht weken naar de puppy jachttraining gegaan (in dit geval bij "retrieving emotion"). Aukje vond het allemaal maar wat spannend, maar stond haar mannetje (en dat als teefje). Helaas is de verdere jachttraining bij Aukje er wat bij ingeschoten, doordat wij toen zij pup was hebben besloten ons leven om te gooien en te verhuizen naar Friesland! Dit heeft ook de nodige tijdsinvestering gekost.

In december 2011 is er wederom een nest met pupjes van Fenna geboren. Vanuit dit nest hebben we uiteindelijk onze derde wetterhoun aan gehouden met de neem Bente. Al vanaf acht weken trainden we bij Jachthondenopleiding Fryslân - Súd West waar we tot op heden nog steeds met het volste plezier trainen en waar de baas zelf uiteindelijk ook tot het inzicht komt dat het misschien wel verstandig is zelf ook een training te gaan volgen om andere mensen en honden te gaan trainen. Inmiddels is de baas ook gediplomeerd Kynologisch Instructeur en heeft hij zijn eigen hondenschool opgericht, waar hij wekelijks jachthondentraining geeft aan zowel pups als gevorderden, maar met name aan hun baasjes. Alles op een totaal positieve manier. Veel mensen met voornamelijk de Friese hondenrassen weten Bart inmiddels van heinde en ver te vinden, maar ook andere jachthonden zijn terug te vinden in Barts trainingsgroepen. Je kunt dus wel zeggen dat Bart van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken!